Caută în site

Castelul Nopcsa (Săcel)

Una dintre reședințele fostei familii nobiliare Nopcsa se află în localitatea hunedoreană Săcel. Castelul contelui Nopcsa a fost construit la începutul secolului XIX și figurează pe noua listă a monumentelor istorice.

Castelul nu are mai mult de 200 de ani, dar familia Nopcsa, care si-a avut aici ultima resedinta, este atestata documentar de la 1367. Castelul de la Sacel amiteste de o lume astazi trecuta. O lume cu baroni si contese, trasuri si castele, baluri si jafuri.
Istoria clanului Nopcsa se împleteste cu trecutul mai multor famili nobiliare din Transilvania, între care si a Huniazilor. Clanul „Noapte” a fost unul dintre cele mai celebre în toata Transilvania. Numele lor, Nopchia, care înseamna „Noapte”, a fost maghiarizat dupa 1701 devenind Nopcsa. A fost una dintre cele mai ciudate familii ale carei radacini sunt semnalate inca din 1367, dar care se stinge dramatic in 1933. Numele lor se leaga de legenda talharului „Fatza neagra”, dar si de primele descoperiri ale dinozaurilor pitici din zona Hategului.

Datorită stării avansate de degradare (în trecut au mai căzut bucăți din tavan și fațada clădirii), accesul a fost interzis de Consiliul Județean Hunedoara pentru evitarea unor accidente.

(surse: Wikipedia, turisminfo.ro)

Informații multiple asupra Casteluilui si familiei Nopcsa puteți consulta din diverse surse externe:

Informații asupra traseului:

Protected by Webpro.ro