Caută în site

Biserica medievală din Gurasada

La intrarea estică în Gurasada, cum vii pe Drumul European 68 (DN 7), îți este aproape imposibil să nu dai cu ochii de o biserică ciudată. Ciudată în primul rând pentru că are două turle (turnuri). Apoi pentru că o parte e din piatră netencuită pe exterior, iar cealaltă parte are un strat de mortar dat peste, acoperit cu var alb.

Biserica din Gurasada este atestată documentar abia în anul 1292. Întregul ansamblu al bisericii intrigă, cu doua turnuri și „extensii” de o parte și cealaltă a zonei centrale. Dacă n-ai ști că biserica a fost ridicată în mai multe etape, ai crede că meșterii care au făcut-o au avut în fiecare zi o altă idee despre cum ar dori să arate.

Biserica din Gurasada, închinată unuia dintre Sfintii Arhangheli – Mihail – este o biserică de tip central, ctitorită pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Ea constituie o zestre formidabilă de arhitectură și pictură veche: de forma cvadrulobată, combinată cu o turlă și cupolă centrală și prelungită apoi pe vest cu un spațiu rectangular și turn. (sursa: www.crestinortodox.ro)

Informații multiple asupra Bisericii din Gurasada puteți consulta din diverse surse externe:

Informații asupra traseului:

 

 

Protected by Webpro.ro