Caută în site

Catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Hunedoara

Biserica Catedrală Hunedoara, cu hramul Sfinții Impărați Constantin și Elena și Sfânta Cuvioasa Parascheva este așezată în Piața Libertății nr. 18, municipiul Hunedoara. Stilul bisericii este cel bizantin. Planul bisericii a fost întocmit de Dumitru Berechet din București (arhitect) și aprobat de Consiliul Arhiepiscopesc din Sibiu.

Biserica este zidită din cărămidă de Sântimbru și plăci de piatră adusă din Banpotoc – Hunedoara, acoperită cu tablă aramată, iar crucile sunt aurite cu aur de 14 carate. Pavimentul este confecționat din piatră de marmură adusă din Cariera din satul Alun, județul Hunedoara.

Lucrările de edificare a acestei sfinte biserici au început în vara anului 1939 și au fost executate de firma „Inginer Emil Prager” din București cu meșteri aduși din diferite regiuni ale țării. Panourile de marmură interioare si exterioare, inclusiv icoana Cuvioasei Parascheva au fost lucrate de maestrul Mina Arbore din București.

Mobilierul bisericii a fost lucrat de I. Mendel din București, iar icoanele sunt lucrate din argint. Chivotul bisericii este confecționat tot din argint, iar crucile turlelor chivotului sunt din aur.

Încă din anul 1947 acest edificiu figurează înscris pe lista monumentelor de artă. (sursa: www.crestinortodox.ro)

Informații multiple asupra Catedralei „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Hunedoara puteți consulta din diverse surse externe:

Informații asupra traseului:

Protected by Webpro.ro