Caută în site

Poieniţa Voinii şi Muzeul Popular Drăgan Muntean

 

Dacă treci prin Ţinutul Pădurenilor, vizitează şi Muzeul Pădurenilor, din Poieniţa Voinii, organizat în casa regretatului cântăreţ de muzică populară Drăgan Muntean.

Muzeul cuprinde obiecte ce reprezintă portul şi scene din viaţa de zi cu zi a pădurenilor şi este interesant de vizitat în timpul Festivalului Pădurenilor din luna august sau în luna mai, când localnicii sărbătoresc Măsuratul Oilor, o tradiţie păstrată în zonă de sute de ani.

La Poieniţa Voinii se ajunge pe traseul Deva – Hunedoara, prin Teliuc şi apoi Ghelari. Satul este situat în comuna Bunila, la aproximativ cinci kilometri de Ghelari.

Muzeul Popular „Drăgan Muntean” adună laolaltă costume, podoabe, porturi tradiţionale strânse de la locuitorii ţinutului pitoresc al Pădurenilor. Muzeul a fost amenajat de artistul însuşi, în timpul vieţii, cu scopul de a promova cultura, tradiţiile şi portul popular din zonă.

Clădirea este ea însăşi impresionantă prin stilul său arhitectural. Din punct de vedere structural, portul popular al pădurenilor păstrează liniile stilistice impuse de costumul tradiţional transilvănean, însă lasă să se întrevadă şi un stil unic. Se remarcă linia a două  „oprege” negre, sobre ce înconjoară strâns trupul femeilor şi cămăşile voluminoase, colorate şi bogat ornamentate.

Ținutul Pădurenilor este situat pe versantul vestic al Munților Poiana Ruscă, între Valea Cernei și Valea Mureșului. Este alcătuit din 40 de sate și cătune, dintre care 33 sunt așezate pe culmi netede de dealuri, iar celelalte pe văile râurilor Cerna, Valarita, Runcu și Zlasti.

Informații asupra Muzeului Popular Drăgan Muntean şi Poieniţa Voinii puteți consulta din diverse surse externe:

Protected by Webpro.ro