Caută în site

Casa memorială Doctor Petru Groza

Petru Groza s-a născut în data de 7 decembrie 1884, la Băcia, județul Hunedoara. A fost un avocat și om politic român interbelic și după cel de-al Doilea Război Mondial, prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, între 1945 și 1952. El a fost președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, funcție asimilată celei de șef al statului, în perioada 2 iunie 1952 – 7 ianuarie 1958.

La 6 martie 1945 a fost impus în funcția de prim-ministru de către Uniunea Sovietică, care a amenințat în caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei către România. Deși Groza a mimat apartenența la un partid propriu, în fapt, era un executant docil al deciziilor luate de comuniști și al ordinelor venite de la Moscova. Întrucât guvernul său nu a fost recunoscut de americani și englezi, regele Mihai i-a cerut, în august 1945, demisia. Când Groza a refuzat – fapt unic în istoria regalității în România – regele a intrat în așa-numita grevă regală, perioadă în care guvernul a acționat neconstituțional.

Guvernele succesive conduse de Groza au prezidat peste primele procese politice din România, peste fraudarea alegerilor din 1946 și peste lichidarea opoziției, suprapunându-se procesului de acaparare a puterii politice de către comuniști. La 30 decembrie 1947, împreună cu Gheorghiu-Dej, Groza l-a forțat pe regele Mihai să abdice, în cursul aceleiași zile proclamând, în mod ilegal și neconstituțional, în parlament, republica populară.

Casa din Deva a familiei Dr. Petru Groza a fost proiectată în anii 1927-1929 în atelierul unuia dintre cei mai mari arhitecți români, Horia Creangă din București, reprezentant al curentului cubist. Construcția aparține unei firme din Arad, care a încheiat lucrările la sfârșitul anului 1930.

Petru Groza a fost căsătorit cu Ana, fiica medicului Cornel Moldovan, din Băiţa. A avut 5 copii – 2 fete şi 3 băieţi.

Din 1958, dupa moartea lui Petru Groza, aici a locuit soția sa, Ana și mai târziu fiica Maria. În anul 2008, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea Dr. Petru Groza, la intrarea în Casa muzeu, în cadrul unei ceremonii, a fost dezvelită o placă comemorativă. Casa acestuia a fost vizitată, de-a lungul timpului, de către mari personalități din țară și de peste hotare: Octavian Goga cu soția Venturia, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu, Ion Agârbiceanu, Victor Eftimiu, Peter Neagoe, Seton Watson, Athanase Joja, patriarhii Justinian, Iustin Moisescu și Teoctist (cand era episcop de Arad), mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan, Alexandru Averescu, prințul Scarlat Calimachi, Gh. Bratianu și multi alții.

Protected by Webpro.ro