Caută în site

Statuia poetului Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici – la data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.

Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pînă la urmă) și de teoriile lui Hegel.

La poalele dealului Cetății din Deva se întinde Parcul Orașului, sau Parcul Cetății. În centrul parcului rezistă de decenii chioșcul orchestrei sau Filigoria, loc de întâlnire și popas pentru turiști și pentru devenii romantici. Spre filigorie își îndreaptă privirea statuia tăcută a lui Mihai Eminescu.

Protected by Webpro.ro