Caută în site

Aeroclub Deva

Câmpul de la Săuleşti, devenit mai târziu câmp de zbor, nu prea departe de cel de la Binţiţi unde Aurel Vlaicu zburase cu “gândacul” lui în anul 1909, este un loc devenit important câmp de zbor între “câmpurile de zbor” din ţara noastră.

Este situat la est-sud-est de municipiul Deva, la distanţa de 7 km şi cuprins pe toată lungimea lui între calea ferată Simeria – Deva şi ţărmul Mureşului pe o apreciată lungime a sa.

În data de 1 octombrie a anului 1935, se ia decizia înfiinţării unei şcoli de zbor fară motor pe câmpul de la Săuleşti, iar în cadrul şcolii de arte şi meserii din Deva, o secţie de construit planoare. Frământările politice fac insă ca evenimentul aşteptat să nu aibă loc; noua conducere a judeţului din acele vremuri nu acceptă, iar planul se năruie.

Câmpul rămâne ca teren de aterizare în rare ocazii pentru avioane ale CFR-ului.

În 1936 devine câmp de zbor şi este luat în evidenţele militare pentru aviaţie având o scoarţă netedă, fără denivelări evidente, cu posibilităţi de absorţie rapidă a precipitaţiilor şi se încadrează între câmpurile de zbor pentru toate categoriile de avioane uşoare si medii din aviaţia civilă şi militară a vremii.

Aeroportul Deva îşi începe activitatea la 1 aprilie 1955 şi TAROM-ul folosea suprafaţa de 101 hectare din care pista înierbată de 300×1200 metri, orientată pe direcţia 303° – 123° (30-12). Pista suporta bine avioane de pasageri Li-2 sau similare cu rezistenţa de cinci tone pe roată izolată.

Mai multe informaţii despre Aeroclubul Deva puteţi afla pe site-ul oficial al acestuia:

 

 

Protected by Webpro.ro