Caută în site

Cetatea de la Bănița

Cetatea dacică de la Bănița face parte din salba de fortificatii menite sa apere cetatea de scaun a Daciei, Sarmizegetusa Regia. Cetatea este situată in localitatea Bănița, județul Hunedoara, la aproximativ 11 km de municipiul Petroșani.

Cetatea avea rolul de a apăra dinspre sud accesul spre Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia. Poziţia dominantă a locului ales, o stâncă de formă aproape conică (Piatra Cetăţii sau Dealul Bolii) şi cu o altitudine maximă de 904 m asigurau o vizibilitate foarte bună spre depresiunile din apropiere. Pantele de sud, est şi vest ale stâncii sunt deosebit de abrupte, astfel că elementele de fortificare dacice au fost dispuse doar pe versantul nordic.

Aşezarea civilă era amplasă la baza dealului, dar ea a fost distrusă, în mare parte, de lucrările efectuate în secolul al XIX-lea.

Afectarea sitului în secolul al XIX-lea şi durata redusă a săpăturilor arheologice au împiedicat identificarea unor construcţii sau amenajări civile. Atenţia cercetătorilor s-a îndreptat în special spre construcţiile cu rol militar.

Totuşi, unele obiecte arată existenţa unor ateliere. Astfel, de la Băniţa provin mai multe tipare din lut şi gresie, folosite probabil pentru turnarea unor piese din bronz, un creuzet şi o nicovală de bijutier. Un alt atelier, de data aceasta de făurărie, a funcţionat, se pare, la baza dealului.

Informații multiple asupra Cetății dacice de la Bănița puteți consulta din diverse surse externe:

 

 

 

Leave a comment

Protected by Webpro.ro