Caută în site

Castelul Berthelot (comuna General Berthelot)

General Berthelot, mai demult Fărcădinul de Jos, este un sat în județul Hunedoara. Este reședința comunei General Berthelot.

Localitatea își trage denumirea de la numele generalului francez Henri Berthelot, care poseda acolo o reședință și un teren agricol primite de la regele Ferdinand I și de la Regina Maria a României, drept recunoștință la contribuția armatei franceze la eliberarea României. Din 1923, încă în timpul vieții generalului, consiliul local a botezat localitatea General Berthelot. La moartea sa survenită în 1927, Generalul Henri Mathias Berthelot a lăsat Academiei Române ferma agricolă din localitate, cu dispoziția fermă de a utiliza veniturile obținute din exploatarea ei, pentru finanțarea unei burse de studii destinate tinerilor studenți de la Școala Militară din București, pentru perfecționare la Academia Militară din Nancy.

În 1965, în perioada comunistă, denumirea localității a fost schimbată în Unirea, iar reședința Generalului Berthelot a fost transformată în antrepozit agricol și jefuită. După căderea lui Ceaușescu, un referendum local a aprobat, în 2001, revenirea la de numirea de General Berthelot a localității. În mod simbolic, revenirea la numele de General Berthelot a avut loc la 7 decembrie 2001, la fix 140 de ani de la nașterea Generalului Henri Mathias Berthelot.

În 2010, vila Generalului Berthelot, în întregime renovată, a devenit sediul Centrului de Dezvoltare Durabilă a Țării Hațegului.

(sursa: Wikipedia)

Informații multiple asupra Castelui Berthelot puteți consulta din diverse surse externe:

Informații asupra traseului:

Protected by Webpro.ro