Caută în site

Castelul Gyulay Ferenc (Mintia)

Castelul Gyulay Ferencz din Mintia a fost construit în sec. XVII de către Gyulay Ferencz, Căpitanul Cetății de la Deva și subcăpitan de Oradea, general renumit al lui Rákóczi György. Domeniul este recunoscut atât pentru frumusețea clădirii, construită în stil neoclasic, cât și a parcului ce ține de acesta.

O influentă aparte asupra conacului a avut-o Ludovic Gyulay, ultimul moștenitor al familiei, care a scris câteva zeci de jurnale, acestea putând fi găsite în prezent la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca. Ludovic este cel care, în 1834, a modificat castelul în forma în care se păstrează și astăzi.

Dupa moartea lui Ludovic, deoarece nu a avut copii, castelul i-a revenit surorii lui, Constace, care a fost căsătorita cu Laszló Kuun. Ea i-a daruit castelul fiului sau Kuun Geza.  Fiind student la Budapesta și frecventând în paralel cercurile culturale din Viena, Kuun a fost una din personalitățile culturale influente, care a transformat pentru o vreme localitatea în centru cultural regional.

Contele deținea o vastă bibliotecă și obiectele pretioase (incluzand obiecte din situl roman din localitate). Castelul era înconjurat de parcul cu specii rare si arbori seculari. Geza Kuun a fost înmormantat la Cluj. Vaduva lui, Kemeny Vilma, a scris o carte comemorativă, în precizează că inima lui a fost adusă la Maros-Nemeti într-o urna din piatra și depusă lângă strămoși în cripta de sub biserica reformată. In 1908, castelul și domeniul ies din proprietatea familiei Kuun, fiind vândute lui Horvath Toldi Rudolf.

În prezent castelul este proprietatea moștenitorului lui Horvath Toldi, organizându-se anual aici evenimente culturale, un exemplu fiind Festivalul Summer Break.

Informații multiple asupra Casei Memoriale Crișan puteți consulta din diverse surse externe:

Informații asupra traseului:

Protected by Webpro.ro