Caută în site

Lacul Cinciş

Lacul de acumulare Cinciș se găsește în Munții Poiana Ruscă, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, într-o zonă de un pitoresc aparte care atrage mii de turiști an de an. Când nivelul apelor este scăzut, în coada barajului se mai vad încă ruinele fostei biserici a satului Cinciș, atestata documentar înca din 1360, biserică ce a fost înghițită de ape. Satul ce datează înca din anul 1300, a fost strămutat în 1962, când apele Lacului Cinciș au acoperit vechea vatră, sat în care se găsea și o biserică, monument istoric ce data din anul 1448.

Se spune că numele acestui sat se trage de la cei ‘cinci inși’ care au întemeiat așezarea, făcându-și aici cinci case. Se mai spune că cei cinci întemeietori (bunicul, fiul și trei nepoți) erau luptători viteji, care l-au salvat pe împăratul lor din prinsoarea turcilor, într-o luptă dată la locul numit astăzi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca răsplată plaiul Cinciș.

Lacul Cinciș este o amenajare artificială cu suprafața de 867 ha. Întreaga zonă este de  un pitoresc deosebit și atrage mulți turiști. Pe malurile lui au apărut numeroase cabane și hoteluri particulare, existând condiții de cazare și distracție pentru dorința fiecăruia. Recunoscut ca zonă de agrement căutată de turiști, mai ales pe perioada verii, Lacul Cinciș ascunde însă și numeroase legende și povesti spuse de localnici cu patimă, în caz că veți intra în vorbă cu ei. Misterios, acest lac de acumulare te cucerește iremediabil. Fie că vrei să te scalzi și să te bronzezi, fie că vrei să pescuiești sau pur și simplu să lenevești în natură, Lacul Cinciș este un loc ideal. În apropierea lacului se află Orașul Teliuc și Satul Cinciș-Cerna. Drumul de acces spre lac pornește din Hunedoara și înconjoară aproape tot lacul. (sursa: www.turismland.ro)

Informații asupra Lacului Cinciș puteți consulta din diverse surse externe:

Protected by Webpro.ro