Caută în site

Pasul Vâlcan

Pasul Vâlcan este o trecătoare situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali în partea estică a Munților Vâlcanului la o altitudine de 1621 metri, care face legătura dintre Depresiunea Petroșani și depresiunea subcarpatică Târgu Jiu – Câmpu Mare (Depresiunea Olteană).

Multă vreme trecătoarea a reprezentat o importantă cale de acces a Țării Hațegului și a spațiului transilvănean spre nordul Olteniei. Legătura principală cu bazinul Jiului de Vest se facea pe acest drum de culme, practicabil doar pe jos sau cu calul – până în perioada de stăpânirea austriacă a Olteniei (când s-au făcut amenajări pentru a se putea folosi de care sau trăsuri). Se ocolea astfel defileul Jiului – impracticabil, prin care de abea după Primul Război Mondial a fost finalizat un drum, ceea ce a determinat ca cel care mergea prin Pasul Vulcan să fie părăsit.

În 1600 pe aici a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge la Viena, în încercarea de a-i cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. În locul numit Poiana lui Mihai, conform unei legende, voievodului i-ar fi crăpat calul din cauza efortului, ceea ce a determinat parcurgerea ulterioară a Pasului Vâlcan pe jos. În 1788 pe aici intră în Depresiunea Petroșani armatele Imperiului Otoman, cu toată opoziția armatei habsburgice conduse de generalul Laudon.

Prin pas trec două drumuri istorice: Drumul lui Traian – construit de armatele romane, care unea în urmă cu două milenii Drobeta cu Ulpia Traiana și Drumul Neamțului – numit astfel deoarece se află în apropierea locului pe unde în Primul Război Mondial, în urma declarației de război a României împotriva Austro-Ungariei, Armata Română a trecut granița. Tranșeele rămase din timpul marii conflagrații sunt vizibile și în ziua de astăzi. Drumul Neamțului se suprapune pe traseul DJ664 și pe o porțiune de câțiva km cu Drumul lui Traian, spre Vulcan.

Zona turistică se află în masivul Vâlcan la 1440 m altitudine, la 7 km de orașul Vulcan, județul Hunedoara. O zonă minunată care merită vizitată în orice anotimp. Telegondola uneşte cotele 770 şi 1310 din Pasul Vâlcan.

sursa: wikipedia

Mai multe informații puteți afla din surse externe:

 

Protected by Webpro.ro