Caută în site

Festivalul virșlilor – Deva

Virșli – preparat culinar din carne de capră sau oaie în amestec cu carne de porc, înveliți într-o folie naturală protectoare cilindrică, sunt asemănători crenvurștilor însă cu ceva mai subțiri și mai lungi, preparați tot în perechi, afumați, și condimentați cu boia și usturoi. Este un preparat tradițional din județul Alba, județul Hunedoara din Țara Zarandului, zona Brad, recunoscuți sub denumirea de „Virșli de Brad”, zona Podele, recunoscuți sub denumirea de „Virșli de Podele” și din Țara Hațegului, zona Sălașului, cu denumirea de „Virșli de Sălașu”. Sunt preparați prin fierbere în apă și se servesc cu muștar, boia și pâine.

Producători tradiţionali de virşli din județul Hunedoara se reunesc la Deva anual, în luna iunie, la „Festivalul Virșlilor“.

Festivalul se desfășoara în Piața Unirii, organizatorii pregătesc pe parcursul celor trei zile standuri pentru degustarea preparatelor culinare, dar și concerte și spectacole susținute de artiști și trupe locale și vedete naționale.

„Festivalul Virșlilor” este organizat de Primăria Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” şi Centrul European pentru Dezvoltare Rurală.

Protected by Webpro.ro