Caută în site

Biserica medievală din Sânpetru

Ţara Haţegului este, poate, cel mai valoros ţinut istoric şi etnografic a României, vestit prin renumitele biserici de piatră, siturile arheologice din perioada daco-romană, ţinut al dinozaurilor pitici, cetăţi şi castele, dar şi surprinzătoarele panorame ale munţilor Retezat şi Ţarcu, şi multe altele.

Una din cele mai renumite biserici medievale de piatră din Ţara Haţegului este Biserica din Sânpetru, monument istoric din sec.XIV,  o construcţie medievală cu o formă simplă şi foarte puţine detalii decorative.

Impresionant este faptul ca în zidurile bisericii au fost prinse bucăţi din ruinele romane din apropiere.

Cea mai deosebită dintre aceste pietre romane este altarul din marmură de la intrarea în biserică. Se spune că acesta a fost adus de la un templu roman.

Din inscripţia în latină a altarului aflăm şi o poveste interesantă. Se pare că altarul antic fusese închinat lui Silvanus, zeul roman al pădurilor, şi a fost ridicat de un funcţionar de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, drept mulţumire pentru că fusese înaintat în grad.

Biserica medievală este una dintre cele mai vechi lăcaşuri de zid din Transilvania, care s-a păstrat într-o stare foarte bună. Declarată monument istoric în anul 2010, biserica este închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Biserica poate fi vizitata oricand la exterior.

Informații asupra Bisericii medievale de piatră din Sânpetru puteți consulta din diverse surse externe:

 

Protected by Webpro.ro