Caută în site

Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Ostrov

Biserica Ostrov se află în satul omonim din comuna Râu de Mori, în județul Hunedoara. Localitatea Ostrov este așezată în sud-vestul Hațegului, pe vechea sosea romană care făcea legătura între Sarmizegetusa și locul ieșirii Streiului din depresiune. Localitatea și-a primit numele de ostrov” de la poziția acesteia, înconjurată fiind de apele Râului Mare și ale Apei Borii. Biserica Maica Domnului Hodighitria” din Ostrov sau „Pogorarea Sfantului Duh” este una dintre cele mai importante biserici din Țara Hațegului și una dintre cele mai prețioase documente artistice medievale din țară. Aceasta păstrează încă o parte din frescele originale, fiind unele dintre cele mai valoroase ale perioadei medievale.

Prima dată s-a aflat despre biserică datorită cercetătorilor epocii romane, undeva prin secolul al XVIII-lea, cea dintâi descriere având-o de la vicarul greco-catolic Ștefan Moldovan, din anul 1853. Conform descrierii acestuia, biserica ar fi aparținut perioadei secolelor VIII-XIII, lucru greu de crezut însă.

Analizele științifice au fost inaugurate de către Virgil Vătășianu, în anii 1936 și 1959. Mai apoi au urmat contribuții parțiale semnate de către Ștefan Lupșa, Mircea Păcurariu și Vasile Drăguț. În anul 1986, arhitectul Radu Popa a sugerat arhitectura inițială a bisericii. Ulterior, investigațiile arhitecturale efectuate între anii 1995-1996 și săpături arheologice din anul 1996 au definit componentele și etapele de construcție.

Imaginea de astăzi a bisericii este rezultatul unei ample transformări care a avut loc probabil în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea sau la începutul secolului XIX. După ce a trecut prin faza greco-catolică, dupa anul 1948, comunitatea și lăcașul din Ostrov redevin ortodoxe. Un program parțial de restaurare – cercetări arheologice și reamenajări de paramente și pardoseli – s-a derulat acolo la începutul anilor 1990. (sursa: www.crestinortodox.ro)

Informații multiple asupra Bisericii Ostrov puteți consulta din diverse surse externe:

Protected by Webpro.ro