Caută în site

Biserica Strei

Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi și reprezentative monumente ale arhitecturii transilvănene, devenind astfel un monument național și o mărturie a artei locale, cu influențe arhitecturale apusene.

Biserica ortodoxă Strei este ctitorită de boierul român Ambrozie. Biserica Strei a fost construită pe la sfârșitul secolului al XIII-lea sau începutul celui de-al XIV-lea, într-un stil străin de pamântul românesc ortodox; în această biserică, stilul romano-gotic se îmbină cu elemente locale, rezultând astfel un ansamblu arhitectural unic și un monument vechi transilvănean.

Prima menționare istorică a bisericii din Strei are loc în anul 1392. Monumentele medievale de acest tip coboară până în secolul al XIII-lea, perioadă din care se păstrează încă o curte a cnejilor și o biserică de curte cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Clădirea bisericii este construită din piatră brută, pe ruinele unei așezări romane de tip villa rustica, ale cărei anexe sunt vizibile și astăzi. Interiorul bisericii este pavat cu cărămizi romane, turnul clopotniță se află așezat în capătul vestic al naosului, nava scurtă este acoperită cu un tavan din scânduri, iar Sfântul Altar, de formă dreptunghiulară, este acoperit cu o boltă în formă de cruce. (sursa: www.crestinortodox.ro)

În Biserica Strei, nu mai au loc slujbe religioase decât o dată pe an, pe data de 8 septembrie, când se prăznuieşte hramul. Credincioşii din sat au o altă biserică, iar pentru a vizita acest monument istoric naţional trebuie să se apeleze, de obicei, la preoteasă (sau la un vecin, în cazul în care nu este găsită), aceasta fiind în posesia cheii.

Informații multiple asupra Bisericii din Strei puteți consulta din diverse surse externe:

Informații asupra traseului:

Protected by Webpro.ro