Caută în site

Cheile Băniţei (Munţii Şureanu)

Cheile Băniței sunt un obiectiv turistic foarte puțin cunoscut. Acest obiectiv spectaculos nu ar trebui ratat de nici un turist aflat pe ruta Hațeg-Petroșani (E79), fiind situat la mică distanță de sosea (aprox. 400 m în dreapta tunelurilor de cale ferată) și ușor accesibil, la cca 8 km nord de Petroșani în culoarul Bănița-Merișor-Baru.

În lungime de aproximativ 250 de metri, cheile s-au format prin prăbuşirea tavanului unei alte peşteri, apa continuând eroziunea până la formarea spectaculoaselor marmite, asemănătoare cu cele din Cheile Corcoaia de pe Cerna sau din Cheile Râmeţ din Munţii Trascău.

Imediat la intrare, se observă nişte mici excavaţii în stâncă – foste cursuri secundare ale apei, denumite sugestiv „La nări”. Accesul dincolo de acest punct este foarte periculos în timpul furtunilor de vară sau la sfârşitul primăverii, atunci când se produc viituri. În rest, cheile se pot parcurge cu uşurinţă în sandale de munte, apa nedepăşind în general nivelul genunchilor. Temerarii pot încerca şi accesul „pe uscat”, pe versanţii destul de netezi, o variantă mai dificilă datorită netezimii pereţilor.

Deasupra, în vârful blocului calcaros care se înalţă între şosea şi calea ferată, se „ascunde” Cetatea dacică Băniţa, până la care se poate urca numai pieptiş, în prezent neexistând o potecă bine definită. O perspectivă deosebită asupra cheilor, în special toamna târziu, poate fi admirată de pe micul deal din spatele gaterului, unde putem ajunge numai dacă solicităm în prealabil acordul proprietarului (este domeniu privat).

sursa: arhivadegeografie

Mai multe informații puteți consulta din diverse surse externe:
Protected by Webpro.ro