Caută în site

Cheile Crivadiei

Cheile Crivadiei sunt situate în Masivul muntos Şureanu, parte a Carpaţilor Meridionali, în apropierea localităţii Crivadia, sunt “marcate” de Turnul de la Crivadia.

Cheile Crivadiei sunt sculptate în partea sud-vestică a dealului Runcu (788 m) şi au o lungime de peste 1 km. Îngustimea dintre pereţii cheilor cu înălţimi de 70-100 m deasupra rîului, verticalitatea lor, precum şi numeroasele marmite cu adîncimi de peste 1,5 m din jumătatea superioară nu au permis, din păcate, nici măcar formarea unei poteci prin care să te poţi strecura, aşa încât singura posibilitate de a le străbate este pe cursul râului care desparte versanţii, însă nici aceasta nu este lipsită de efort.

De pe viaductul care traversează cheile, la capătul inferior (DN 66), se observă confluenţa cu pârâul Jgheabului (Munceilor), care şi el şi-a săpat chei greu accesibile în aval de Gaura Oanei. În versanţii acestora se găsesc peşteri. Flora şi vegetaţia Cheilor Crivadiei, “conservate pînă în prezent într-o deplină autenticitate”, ca şi spectaculozitatea reliefului prezintă un deosebit interes stiinţific.
Sculptate în partea sud-vestică a dealului Runcu, Cheile Crivadiei au fost folosite ca o barieră naturală în calea invadatorilor.

sursa: ciclism.ro

Mai multe informații puteți consulta din diverse surse externe:

 

Protected by Webpro.ro