Caută în site

Peştera Bolii

Peștera Bolii este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Tara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.

Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza si 10 m înaltime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboară doar 3 m. La ieșirea din peștera pârâul poartă numele de Galbina. Ieșirea se face imediat în apropierea căii ferate Petroșani-Hațeg, plină de tunele și curbe palpitante, însă atenție mare dacă ajungeți, după ieșirea din peștera pe calea ferată la tren, fiindcă se circulă cu viteză și puteți fi surprins.

Peștera Bolii este o străpungere naturală accesibilă pe toată lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară.

sursa: ghidvideoturistic.ro

Mai multe informații puteți afla din surse externe:

Protected by Webpro.ro