Caută în site

Rezervaţia naturală – Munţii Ţarcu

Munții Ṭarcu reprezintă o unitate montană aparținând părții vestice a Carpaților Meridionali. Unitatea geografică a Munților Țarcu ocupă regiunea de nord-vest a Carpaților Meridionali, suprafața sa fiind asemănătoare cu cea a unui triunghi dreptunghic, cu catetele aproape egale, orientate spre văile râurilor Timiș și Bistra, respectiv cu ipotenuza formată din cele două vai cu direcții opuse, cea a râului Rece (cunoscut și ca Râul Hideg) și cea a râului Șes, continuat de valea Râului Mare, la rândul său afluent al Râului Strei.

Munții Țarcu sunt accesibili dispre mai multe zone, dinspre valea sau culoarul Bistra (localitatea Bucova, Caraș-Severin, fiind un bun punct de plecare), dinspre Hațeg aflat în județul Hunedoara, dinspre Poiana Mărului, dinspre Munții Godeanu, dinspre partea estică a munților Retezat, respectiv dinspre mai multe localități de pe culoarul Timiș – Cerna, aflate la sud de Caransebeș pe drumul spre Orșova.

Cele mai mari înălțimi sunt proeminențele platformei ce nivelează masivul și anume: vf. Țarcu 2190 m, vf. Bodea 2169 m, vf. Caleanu 2190 m. În jurul platoului sunt căldările glaciare Groapa Caleanului și Căldarea Suculetului, în nord, Seiului și Căldarea Izvorului, la sud-est, Mutătoarea, Groapa Oboroace și Gropița, în vest.

De pe platourile Muntelui Țarcu se poate admira în întregime Țara Hațegului și culmile Retezatului.

Mai multe informații puteți afla din surse externe:

Protected by Webpro.ro