Caută în site

Staţiunea Straja

Straja este o stațiune montană, localizată la 1445 m altitudine în Munții Vâlcan, județul Hunedoara. Localitatea învecinată, Lupeni, este recunoscută ca unul dintre centrele miniere de pe Valea Jiului, aici fiind localizată cea mai mare mină subterană din această parte a Europei.

Complexul turistic Straja este format din peste 200 de unități de cazare. Accesul în stațiune se poate face cu mașina pornind din Lupeni sau cu telegondola, la bază fiind amenajată o parcare păzită. În stațiune sunt mai multe restaurante și centre pentru închiriere de echipament de schi.

Sporturile de iarnă pot fi practicate la Straja pe una dintre pârtiile cu diferite grade de dificultate. Fiecare pârtie este echipată cu teleschi, iar 5 dintre ele includ și instalații nocturne, pentru ca turiștii să se poată bucura de zăpadă și de pârtii de dimineața până seara. Cea mai lunga pârtie, Pârtia Straja, ajunge la o înalțime de 1868 m și este accesibilă cu ajutorul instalației moderne. Pe tot parcursul iernii se organizează competiții sportive, atât pentru cei mici, pentru începători dar și  pentru schiorii avansați și veterani.

Deși este preferată de turiști în special pe timp de iarnă și în afara sezonului poate fi o destinație de vacanță deosebită. Printre cele mai importante obiective turistice accesibile în apropiere se numară Schitul Straja și Crucea Eroilor, două monumente cu însemnatate religioasă și istorică. În fiecare an în Vinerea Mare a Sfintelor Sărbători de Paști are loc procesiunea „Drumul crucii”. Aceasta începe cu slujba religioasă din Cimitirul Eroilor, urmată de parcurgerea celor zece kilometri de drum de munte (cu popasurile necesare) până la Schitul din Straja.

Amatorii de drumeții pot opta pentru trasee turistice înspre Cheile Braiței, Vârful Mutu, Vârful Straja, Stâna din Colț, Drumul lui Mihai Viteazul și așa mai departe.

 Informații asupra stațiunii puteți consulta din diverse surse externe:

Protected by Webpro.ro