Cetatea dacică de la Blidaru
Cetatea dacică Costești – Blidaru este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. Se găsește lângă satul Costești, comuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara.
Situată pe culmea Blidarului (750 m), este cel mai puternic complex fortificat din această zonă, fiind întins pe un platou de aproape 6000 mp. Străjuind malul stâng al apei Grădiștei, la fel ca și cetatea Costești, fortificația de la Blidaru cuprinde de fapt două incinte, unite între ele, având împreună șase turnuri puternice.
Prima cetate, ce ocupă platoul superior al dealului, are o formă trapezoidală, fiind prevăzută cu patru turnuri exterioare, plasate pe colțuri. Potrivit unei ingenioase rigori de arhitectonică militară, intrarea se făcea prin turnul I, astfel conceput încât să împiedice desfășurarea forțelor inamicului, silindu-l să cotească spre dreapta și să-și expună flancul loviturilor. În interior se păstrează urmele unui turn-locuință.
Spre vest de prima cetate a fost construită apoi cetatea a doua, având forma pentagonală.
(sursa: Wikipedia)
Informații multiple asupra Cetății dacice Costești – Blidaru puteți consulta din diverse surse externe:
- Cetatea dacică Costești-Blidaru – Wikipedia
- Site-ul PROGRAMULUI DE CERCETARE – Programul Multianual de Cercetări Arheologice din Munţii Orăştiei, finanţat de către Ministerul Culturii din România și coordonat de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca
- O plimbare la Blidaru – mândria dacilor
- www.traditionalromanesc.ro
Informații asupra traseului:
- www.cetati-dacice.ro (acces auto sau cu bicicleta, partial)
- localizare pe harta (google maps)
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.