Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia (cea regească), a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare și protecție contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara.
Toponimul Sarmizegetusa a apărut în inscripțiile antice și la autorii antici (până în sec. al VII-lea) și în alte variante (cu inscripționare în elină și latină): Zarmizeghéthousa, Sarmireg, Sarmizge, (colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica) Zarmitz, Sarmazege, Sarmizege etc. Numele ar putea fi unul dacic, dar a fost păstrat doar în variate forme fonetice ale limbilor greacă și latină.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. (consulta lista)
(sursa: Wikipedia)
Informații multiple asupra Cetății dacice Sarmizegetusa Regia puteți consulta din diverse surse externe:
- Site-ul PROGRAMULUI DE CERCETARE – Programul Multianual de Cercetări Arheologice din Munţii Orăştiei, finanţat de către Ministerul Culturii din România și coordonat de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca
- Sarmizegetusa Regia – Wikipedia
- Site-ul proiectului „360 Incursiune virtuala in patrimoniul cultural national”
- Ipoteze – Sarmizegetusa Regia, o uriaşă metropolă dacică?
Informații asupra traseului:
- www.traseeromania.ro (acces auto sau cu bicicleta)
- www.cetati-dacice.ro (acces auto sau cu bicicleta)
- www.gradiste.ro (trasee turistice marcate)
- localizare pe harta (google maps)