Biserica din Densuș
Biserica din Densuş, o localitate din țara Hațegului, situată la câțiva kilometri de Ulpia Traiana Sarmizegetusa, își păstrează încă secretele, astfel încât nimeni nu poate spune cu certitudine când a fost ridicată.
Istoricii au păreri împărțite. Unii spun că ar fi fost ridicată pe ruinele unui edicifiu pre-crestin din Dacia, alții cred că a fost ridicată pe fundația unui templu închinat zeului Marte, mulți spun că biserica a fost mai întâi un mausoleu închinat generalului Longinus Maximus, ucis de daci. Nicolae Iorga o plasează în secolul al XVI-lea iar istoricul de artă Vătășeanu crede că ar fi din ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
Cert este un singur lucru: la ora actuală este cea mai veche biserică din România în care se mai țin slujbe.
Biserica are o lungime de 30 de metri, lățimea de 8 metri, înălțimea de 18 metri și un spațiu interior de 15 metri pătrați. Zidurile au fost construite din cărămizi cu inscripții romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, blocuri, marmură, coloane și statui luate din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pronaosul, în formă de L, este descoperit, străjuit de patru stâlpi groși, îmbrăcați în pietre funerare. De asemenea, Masa Altarului este realizată tot dintr-o piatră funerară de pe care au fost șterse literele.
Deasupra se află doi lei care stau cu spatele unul la altul. Naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin iar la est se află o absidă semicirculară.
- Mănăstiri din România
- Biserica din Densus, un unicat al patrimoniului românesc
- Densuş, cea mai veche biserică în care se slujeşte
- Biserica din Densuş – „fără pereche în toată românimea”
- Biserica din Densuș – cuvantortodox.ro
- localizare pe hartă (google maps)