Caută în site

Originea numelui

Denumirea oraşului Deva se presupune că provine de la localitatea dacică Decidava din care derivă Dava, apoi Deva (cuvântul dac dava înseamnă cetate şi se gaseşte în denumirea mai multor localităţi dacice: Singidava, Piroboridava, Sargidava, Pelendava, etc). Această teorie nu poate fi însă susţinută ştiintific, neexistând nici un document în care să apară numele Deva ca aşezare în Dacia.

Altă teorie demonstrează prin argumente lingvistice competente originea slavă a denumirii de la cuvântul slav djevoika (fecioară), dar nici această teorie nu este unanim acceptată.

O a treia teorie atribuie originea numelui Deva, Legiunii romane Augusta II, care a fost transferată în aceasta zonă din Castrum Deva denumit şi Castra Devana, Deva Victrix Castra Legionis sau Deva, din Britania (actualmente oraşul Chester din Marea Britanie). Denumirea Castrum Deva apare pe Tabula Peutingeriana (harta antică întocmită intre anii 260-271 d.Hr.). Este posibil ca romanii să fi adus în zonă numele castrului de unde veneau. Această teorie se bazează şi pe faptul că denumirea Castrum Deva apare şi în prima atestare documentară a fortificaţiei de pe Dealul Cetăţii, intr-un act emis în 1269 de ducele Transilvaniei Ştefan, fiul lui Bela al IV-lea.

S-a mai încercat asocierea numelui Deva cu legendara Diva, frumoasa soră a lui Decebal, precum şi cu unele cuvinte din sanscrită şi sumeriană, iar unele cercetări recente sugerează o legătura cu denumirea Dowina.

Denumirea localităţii poate fi şi de origine celtică, din perioada când celţii erau prezenţi în toata Europa Centrală şi de Est. Plinius şi Ptolemeu menţionează o localitate cu numele Deva în Galia pre-romană. De-a lungul istoriei, localitatea apare sub mai multe denumiri: Dava, Deua, Deva, Diemrich, Schlosburg, iar pe hărţile medievale este trecută Deva sau Dewan.

 

Protected by Webpro.ro