Județ / regiune
Deva, resedință a județului Hunedoara, este situată pe malul stâng al Mureșului, la 187 m altitudine, la poalele munților Apuseni și Poiana Ruscă.
Județul Hunedoara este așezat pe cursul mijlociu al râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni (N), Orăștiei și Șureanu (S-E), Retezat – Godeanu, Vâlcan și Parâng (S) și Poiana Ruscă (S-V). Cele mai importante râuri care îl traversează sunt Mureșul, Râul Mare, Crișul Alb, și Jiul. Depresiunile întinse ale Hațegului și Zarandului se află pe teritoriul județului.
Județul Hunedoara este situat în vestul Romaniei, în sud – vestul regiunii Transilvania și se întinde pe suprafața de 7.016 kmp, care reprezintă 2,9% din suprafața totală a României.
Principalele localități ale județului sunt municipiile Deva (reședința de județ), Hunedoara, Petroșani, Brad, Orăștie și orașele Călan, Hațeg, Simeria, Vulcan, Petrila, Lupeni, Uricani și Aninoasa.
Județul Hunedoara face parte din Regiunea de Dezvoltare VEST.
Atât capitala vechii Dacii cât şi capitala provinciei romane Dacia se găsesc pe teritoriul judeţului Hunedoara, la o distanţă de doar 100 de km una de cealaltă. Putem spune, deci, că judeţul Hunedoara este esenţa României moderne, din aceste locuri pornind spre a-şi urma destinul poporul român.
Clima – Din punct de vedere al unităţilor climatice, judeţul Hunedoara este caracterizat de un climat de munte (cu 8 luni reci şi umede şi 4 luni temperate în zonele înalte şi cu 5 luni reci şi umede şi 7 luni temperate la altitudini mijlocii) şi de un climat continental moderat de deal, în restul teritoriului (cu 4 luni reci şi umede şi 8 luni temperate), cu excepţia văii Mureşului şi depresiunea Haţegului. Aceste complexe condiţii climatice sunt determinate de varietatea reliefului (etajare, compartimentarea şi fragmentarea lui, orientarea faţă de punctele cardinale). Iernile sunt relativ umede, în timp ce verile sunt însorite, cu un regim pluviometric echilibrat.