Caută în site

Casa natala Gabriel Bethlen (Bastionul Rosu) – Ilia

Casa natală Gabriel Bethlen (Bastionul Roșu),  se află în localitatea Ilia, județul Hunedoara și figurează pe lista monumentelor istorice.

Cetatea de la Ilia este menționată de documente începând cu mijlocul secolului al XV-lea. Proprietarii săi din secolul al XVI-lea au fost membrii familiei Dienesi, descendenți direcți ai acestui neam, amintit încă din secolul al XIII-lea în legătură cu acest domeniu important din comitatul Hunedoara.

După ce turcii au ocupat în 1552 cetatea Lipovei, Ilia a devenit o cetate de graniță. Ca să corespundă noii sale funcții, cetatea a fost fortificată cu un inel de apărare bastionar, iarulterior, domeniul i-a revenit  lui Farkas Bethlen de Iktár (1530–1590). El a fost cel care prin construirea Bastionului Roșu în 1582 a închegat noua incintă. Acest bastion mai puțin expus și mult mai redus ca dimensiuni, a fost destinat, de la bun început, locuirii și decorat nu numai cu ancadramente sculptate din piatră, dar și cu o pictură decorativă exterioară. Inelul bastionar de fortificație realizat între 1552 și 1582, a fost îmbunătățit și în secolul următor cuprindea un turn de locuință de origine medievală și un conac construit după anul 1629. Primul dintre acestea, Turnul, constituia locuința proprietarilor: într-una dintre încăperile sale a văzut lumina zilei în 1580 Gabriel viitorul principe al Transilvaniei (1613–1629).  Locul nașterii principelui a fost marcat prin așezarea unei plăci comemorative cu blazon și inscripție, realizată la Cluj în anul 1627. Conacul mai comod, care a preluat funcția turnului de locuință, a fost construit de către Ștefan, fratele mai mic al principelui.

Turnul de locuință și conacul au fost demolate iar pe locul acestora s-au ridicat, către răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, magazia de grâne a castelului, respectiv către 1848 castelul (actualul Spital orășenesc) baronului Ignație Bornemisza.

(sursa: Wikipedia)

Informații multiple asupra Casei natale Gabriel Bethlen puteți consulta din diverse surse externe:

Informații asupra traseului:

Protected by Webpro.ro