Caută în site

Panteonul moților – Țebea

Țebea este un sat din județul Hunedoara. Aparține administrativ de comuna Baia de Criș. Este totodată capitala regiunii istorice Țara Zarandului.

Localitatea a fost întemeiată în secolul XIV. Aici, în locul numit „Panteonul Moților”, se găsește “Gorunul lui Horea”. Este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Sub acest copac Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu (decedat la 13 septembrie 1872). În prezent creanga laterală a gorunului nu mai există, ci doar trunchiul cimentat, lipsit de viață.

În decursul timpului, în semn de recunoștință pentru eroii moților și ai neamului românesc, au mai plantat goruni în Cimitirul Eroilor de la Țebea conducători ai națiunii cum ar fi Regele Ferdinand I și Regina Maria. În anul 1966, prezent la Țebea, Nicolae Ceaușescu a dorit să planteze și el un gorun la căpătâiul mormântului lui Avram Iancu, dar acesta nu a prins rădăcini. Ca să nu se afle acest lucru, lucrătorii silvici au plantat în mare secret un alt puiet, care a avut aceeași soartă și abia al treilea puiet s-a prins în pământ. Acest puiet a avut o soartă tragică, el fiind smuls din pământ, dus în fața fostului Consiliu Popular, tăiat și dat pe foc în decembrie 1989 de către localnicii revoltați din Brad, oraș situat la mai puțin de 10 kilometri de Țebea. (sursa: Wikipedia)

Informații asupra Panteonului moților de la Țebea puteți consulta din diverse surse externe:

 

Leave a comment

Protected by Webpro.ro